Ingredienser:

Vanilje Cupcakes:
250 g smør
4 dl sukker
6 dl hvetemel
4 store egg
2 dl melk
3 ts bakepulver
1 ts vaniljeessens

Vanilje Buttercream:
250 g smør
1 dl melk
2 ts vaniljeessens
12-16 dl melis
konditorfarge – gjerne ulike farger

Pynt:
kakestrøssel – gjerne ulike typer

Tilberedning:

Pisk smøret mykt. Tilsett sukkeret og pisk i ca 3 minutter til du får en meget luftig smørkrem. Pisk inn eggene, ett om gangen og pisk godt mellom hvert. Pisk inn vaniljeessensen. Sikt sammen mel og bakepulver. Bland dette inn i smørkremen vekselsvis med melken. Bruk mikser, men ikke pisk lenger enn nødvendig for å få deigen godt blandet.

Ha papirformer i muffinsbrett (cupkacesbrett). Fordel deigen i formene til de er ca 3/4 fulle. Stek kakene midt i ovnen ved 175°C i 20-25 min. Avkjøl muffinsene i formen i 15 min. Løsne dem forsiktig og ta dem ut av muffinsbrettet. La de bli helt kalde.

Til vaniljesmørkremen piskes mykt smør, vaniljeessens, melk og 4 dl av melisen i 3-5 minutter på middels hastighet. Smørkremen skal da være luftig og smidig. Tilsett mer melis, 2 dl av gangen, og pisk ca 2 minutter mellom hver gang, til smørkremen er tykk og har god smørekonsistens.

Hvis du vil ha forskjellig farge på toppen av muffinsene, må du fordele smørkremen i ulike skåler og farge dem hver for seg med litt konditorfarge.

Smør kremen på toppen av cupcakene. Du får den karakteristiske fasongen ved å først smøre et tykt lag over hele muffinsene med en smørekniv. Ta så kniven og lag en grop i spiralmønster på hver muffins. Jevn til kantene. Dryss over ulike typer kakestrøssel. Sett muffinsene i kjøleskapet, slik at kremen stivner.

Porsjoner:
24 stk

Cupcakes er det nye nå og er en av de mest populære småkakene. Mye pga tv-programmer og annen omtale i media. I Norge heter der gjerne muffins, men vi forbinder gjerne muffins med mere tradisjonelle norske kaker, ikke med superpyntede kaker som vi ser fra USA, som da blir kalt cupcakes.