Er du som oss over gjennomsnittet interessert i mat, eller vil du gjerne lære mer om matlaging? Da har du kommet til riktig sted. I en travel hverdag kan det være vanskelig å ta seg tid til å lage gode matretter, men det er heldigvis enklere enn du tror. De senere årene har nemlig de fysiske kokebøkene blitt byttet ut med apper på mobil – og det innebærer at de gode matopplevelsene er mye lettere tilgjengelig.

Linda Torill Risøy har sett nærmere på fordelene med matapper og gir deg deg tips til hvilke du bør laste ned.

Hva gjør matapper så gunstige?

Matglade har frem til nå brukt kokebøker som referanse når nye matretter skal prøves. Men det har bydd på noen problemer. For det første kommer kokebøkene ofte med spesielle temaer – bakverk eller fiskeretter for eksempel. Det gjør at du må samle opp et stort utvalg kokebøker for å dekke de matrettene du er interessert i å lage, noe som tar mye plass.

Matapper derimot, lastes direkte ned på telefonen din. Det betyr at du har dem tilgjengelig hele tiden, uten at de tar opp altfor mye fysisk plass i hjemmet. Du kan dessuten laste ned matapper tilpasset den type mat du foretrekker, og i noen apper kan du selv legge inn oppskriftene du liker best, slik at du har alle samlet på ett sted.

Med matapper får du rett og slett en roligere tilværelse, bedre kontroll, og du kan slappe av mens maten lages. Det gir deg rom til å leke med barna, gjøre annet husarbeid eller la deg underholde med fruktautomater og odds på nett. Husk bare å ikke glemme at du faktisk lager mat – i verste fall kan det få store konsekvenser.

Så hvilke matapper er de beste?

De senere årene har matappene tatt helt av, og det finnes et hav av dem. Vi har tatt jobben med å saumfare appbutikkene på leting etter de beste matapper, slik at du slipper. Nedenfor ser vi nærmere på dem og beskriver hva som gjør dem så bra.

Kitchen Stories

Kitchen Stories - Recipes & Cooking – Apps on Google Play

Kitchen Stories er en matapp tilpasset alle. Om du lager mat for første gang eller skal lage middag til storfamilien finner du garantert gode råd her. Ikke bare finner du oppskrifter – du får også en rekke hjelpemidler, samt gode råd på veien, for å bedre lykkes på kjøkkenet.

De fleste oppskriftene kommer med videoer for en mer grunnleggende forklaring på hvordan maten lages, og du kan velge blant oppskrifter fra et stort utvalg kategorier. Her finner du frokostretter, sunne alternativer, snacks til helgekosen, veganske alternativer og fast food-inspirert mat.

Yummly

Yummly Recipes & Shopping List - Apps en Google Play

Yummly er på mange måter lik den populære inspirasjonsappen Pinterest, men førstnevnte handler utelukkende om mat. Her kan du saumfare en database full av oppskrifter, og du kan lagre favorittene dine, så du har dem lett tilgjengelig i fremtiden. Du kan sortere ut oppskrifter etter flere kategorier, og kan huke av på at du har glutenallergi, er veganer og mye mer.

Too Good to Go

Too Good To Go - bekjemp matsvinn og redd god mat – Apper på Google Play

Too Good to Go er en annerledes matapp. Her får du ikke servert oppskrifter, men du får tips til steder du kan handle rimelig mat som snart går ut på dato. Altfor mye mat kastes grunnet holdbarhet og annet, selv om maten i seg selv er helt fin. Derfor er Too Good to Go en obligatorisk app for alle matelskere. Her sparer du penger når du handler, og du bidrar til å hjelpe miljøet.

MatPrat

MatPrat ➡ App Store Review ✅ ASO | Revenue & Downloads | AppFollow

MatPrat er Norges kanskje mest ikoniske nettside for matoppskrifter og -inspirasjon, og dette er en helt vesentlig app å ha om du liker å lage mat – eller om du vil lære deg å lage mat. Her finner du oppskrifter innenfor en rekke kategorier, og du kan selv velge vanskelighetsgrad på rettene samt hvor lang tid du vil bruke på matlagingen.

Andre brukere har dessuten lagt igjen anmeldelser på rettene, slik at du får en pekepinn på hvilke matretter det lønner seg å sjekke ut.

Gode matapper gjør matlagingen lettere

Uansett hvem du er og hvilke matferdigheter du har, bør du laste ned matapper. På den måten går ukeshandelen raskere, du sparer mer penger, og ikke minst ligger alt til rette for at du skal lage fantastiske matretter.