Ingredienser
5 dl. kikerter 12 dl. vann eller buljong 1,5 dl. grovt hvetemel 3 hvitløksfedd, finhakket 3 ss. persille, finhakket 1 ss. havsalt 1/4 ts. basilikum 1 l. olje (til fritering)
Tilberedning
Legg kikertene i bløt minst 3-4 timer i forveien. Kok dem så opp i en gryte sammen med buljongen i 1,5- 2 timer. (Du kan evt. kjøpe kikerter på boks, som ikke må kokes mer enn noen få minutter før de er myke). Sil av vannet, og mos kikertene. Elt de andre ingrediensene (bortsett fra oljen) i deigen. Form den til 3-4 cm. brede kaker. Disse dypfriteres i oljen, som først varmes til litt under 200 grader i en liten kasserolle. Friter 4-5 falafler om gangen. De bør stekes til de er gyldenbrune, noe som tar 2-3 minutter. La falaflene dryppe av seg overflødig olje på et papirtørkle. Falaflene kan serveres i pitabrød med mais, paprika, salat, og hva du ellers måtte ønske.

Mer om emnet: Falaffel

Falafel er en kulinarisk delikatesse som stammer fra Midtøsten, og er nå populær over hele verden. Selv om det noen ganger er uklart, er de fleste enige om at opprinnelsen stammer fra Egypt, der disse delikate kuler av krydret, stekt kikert-deig først ble til. I Norge har denne matretten blitt en stor hit, særlig blant veganere og vegetarianere på grunn av høy proteininnhold og fravær av kjøtt.

Det er interessant å merke seg at falafel ikke alltid er laget med kikerter. I noen land, særlig i Egypt, er hovedingrediensen favabønner. Kikertene eller bønnene blir vanligvis blandet med en rekke krydder som koriander, hvitløk, løk, spisskummen, og persille før de blir formet til små kuler eller patties og dyppet i et rivjern. I noen områder tilsettes sesamfrø på toppen for ekstra knaseffekt, før de stekes i olje til de blir gyldenbrune.

Falafel er ikke bare kjent for sin unike smak, men også dens ernæringsmessige fordeler. Den er rik på protein, fiber og komplekse karbohydrater, noe som gir god metthetsfølelse. Videre, fordi falafel vanligvis er stekt heller enn stekt, har den et relativt lavt fettinnhold i forhold til andre typer «fast food». Det er dermed et godt alternativ for de som ønsker å opprettholde et balansert og sunt kosthold.

I Norge blir falafel vanligvis servert i pitabrød, sammen med salat, tomat, agurk, og noen ganger toppet med tahini-saus, hummus eller yoghurtsaus. Det fungerer også veldig godt i en salatskål, med diverse grønnsaker, kikerter, oliven, og en god dressing. Falafel er allsidig og kan lettvint tilpasses mange kosthold, fra glutenfri til lavkarbo.

Til tross for all dens popularitet, er det mange som ikke vet at det er mulig å lage falafel hjemme. Med litt planlegging og de rette ingrediensene, kan du lage ekte, velsmakende falafel som er like god som noensinne – eller kanskje enda bedre! Du trenger bare å bløtlegge tørkede kikerter natten over, male dem i matprosessoren sammen med de andre ingrediensene, forme deig til små boller, og så steke dem i olje.

Falafel-elskere i Norge kan glede seg over å eksperimentere med denne fantastiske retten hjemme. Uansett om du er vegetarianer, glutenfri, eller bare elsker god mat, er falafel definitivt verdt å prøve. Det er ikke bare en næringsrik og mettende rett, men det er også en fantastisk måte å oppleve smaken av Midtøsten uten å måtte reise fra hjemlandet ditt.