Ingredienser

1 stor, saftig kylling
1 kopp (ca. 2 dl.) ”extra virgen” olivenolje
Kyllingkraft (rundt 5 dl.)
1 lite glass (1 dl.) tørr Sherry eller hvitvin
3 hardkokte eggeplommer
15-20 mandler uten skinn (kan kjøpes vakuumpakket i småpakker)
1 stor løk
2-3 hvitløksfedd
5-8 Safran-strå (best om du finner med kvalitetsstempel, “områdemerket” D.O. Mancha, eller annet)
Litt mel til dryssing
4-5 stilker persille
Salt og pepper.

Tilberedning

Før man begynner med stekingen, ta mandler og hvitløk, og rist dem over svak varme til de får litt gylden farge. Tilsett safranstilkene mot slutten. Rist videre et par minutter og legg over i morter/kjøkkenmaskin.

Be gjerne slakteren om å skjære kyllingen i ikke for store biter (“Un pollo en trozos no muy grandes, por favor”). Dryss og bland mel (4-5 spiseskjeer) over kjøttet, tilsett salt og pepper etter smak. Brun kjøttet i olivenoljen. Ta kjøttet og legg det i en skål.

I oljen som er igjen, stek den finhakkede løken til den er gjennomsiktig. Legg da kyllingen over løken, og fortsett å steke dette sammen noen minutter til. Tilsett sherry/vin og kraften til det dekker kyllingen.

Med varmen på minimum, kjør mandler, hvitløk og persille i kjøkkenmaskinen, eller knus det i morter, og bland massen i gryta når det har begynt å putre. La det småkoke i ca. 45-60 minutter (avhengig av hvor tykke kjøttstykkene er). Halvveis i koketiden, tar man halvparten av plommene, finhakker dem, og blander dem i gryta.

Sett i gang med å steke poteter, enten som pommes frites, eller i terninger. Man kan også sløyfe potetene og servere god bondebrød (”pan cateto”) til.

Når kjøttet er kokt, kan man servere retten i gryta eller i et dypt serveringsfat. Man skjærer de resterende plommene i småbåter og pynter maten med den.