12 middels store rå poteter
3 middels store kokte poteter
ca. 1/2 – 1 1/2 ts. Salt
ca. 3 dl. Byggmel, resten hvetemel
Rasp rå og kokte poteter på foodprosessoren. Ha deigen i en bolle og tilsett salt og byggmel. Når dette er gjort blander du i hvetemel til deigen er ganske fast, slik at den holder balleformen i hånden din. Ikke siger noe særlig utover. Når deigen liksom henger på fingeren så er den ferdig.
Koking: Ha litt buljong og salt i vannet. Kok opp. Slipp ballene opp i det lettkokende vannet. Vær ikke redd for å slippe deigen i gryta når du tror den vil løse seg opp i vannet,- det gjør den nemlig ikke pga. all potetstivelsen. Ballen skal trekke / småkoke til den flyter opp. Det tar ca 1 time.
Om ballen blir veldig fast – prøv å lage deigen litt løsere, eventuellt ha i litt mer kokte poteter. Dette gjør ballen mykere. Aller helst skal du koke lettsaltet fårekjøtt en stund før du har ballen i gryta. Den skal bare småkoke/ trekke.
Om du ikke har kjøtt så ha salt og buljong sammen med noe spekemør for å få god kraft. Fyll inni ballen: Baconterninger og tørre mør terninger sammen.
Tilbehør som er godt til ballen er: Poteter og rabbebiter som du har i kraften litt før ballene, ca 10 min. I samme gryte som ballen. Likedan er stekt løk med litt ballekraft ispedd- nydelig!! – Likedan som sprø baconterninger er det. For ikke å snakke om rabbestappe da!!!! Dampemør og pølser er også populært.
Dette var en rar oppskrift. Det står ikke hvor mange personer den er til. I instruksjonen står det mange ingredienser som ikke står i i ingredienslisten (buljong, salt, fårekjøtt, spekemør, baconterninger, løk og pølser). Det står heller ikke hvor store ballene skal være, skal man forme massen til en stor ball kanskje? Eller skal de være som italienske kjøttboller?
I tilberedningsinstruksjonen hoppes det også frem og tilbake i tid, i siste avsnitt står det at du burde koke poteter og rabbebiter (hva nå det er) 10 minutter før du startet. Og hvordan i alle dager skal man tilsette mer kokte poteter i deigen etter at de har trukket og blitt veldig faste?