Ingredienser

12 middels store rå poteter
3 middels store kokte poteter
ca. 1/2 – 1 1/2 ts. Salt
ca. 3 dl. Byggmel, resten hvetemel

Tilberedning

Rasp rå og kokte poteter på foodprosessoren. Ha deigen i en bolle og tilsett salt og byggmel. Når dette er gjort blander du i hvetemel til deigen er ganske fast, slik at den holder balleformen i hånden din. Ikke siger noe særlig utover. Når deigen liksom henger på fingeren så er den ferdig.
Koking: Ha litt buljong og salt i vannet. Kok opp. Slipp ballene opp i det lettkokende vannet. Vær ikke redd for å slippe deigen i gryta når du tror den vil løse seg opp i vannet,- det gjør den nemlig ikke pga. all potetstivelsen. Ballen skal trekke / småkoke til den flyter opp. Det tar ca 1 time.
Om ballen blir veldig fast – prøv å lage deigen litt løsere, eventuellt ha i litt mer kokte poteter. Dette gjør ballen mykere. Aller helst skal du koke lettsaltet fårekjøtt en stund før du har ballen i gryta. Den skal bare småkoke/ trekke.
Om du ikke har kjøtt så ha salt og buljong sammen med noe spekemør for å få god kraft. Fyll inni ballen: Baconterninger og tørre mør terninger sammen.
Tilbehør som er godt til ballen er: Poteter og rabbebiter som du har i kraften litt før ballene, ca 10 min. I samme gryte som ballen. Likedan er stekt løk med litt ballekraft ispedd- nydelig!! – Likedan som sprø baconterninger er det. For ikke å snakke om rabbestappe da!!!! Dampemør og pølser er også populært.