Snåsaklubb med flesk og duppe

Ingredienser
800 g skrellede, rå poteter 200 g kokte poteter 1 ½ dl byggmel ½ dl hvetemel ½ ts salt, ½ ts pepper ost og sirup 3-4 l kraft (buljong) Rasp de rå potetene, og mos de kokte potetene. Bland i mel og salt til røren er så fast at den kan formes til en klubb med hendene. Stikk inn ister, ost og sirup. Form bollen godt om innholdet. Klubben skal være så fast at den beholder formen under kokingen. Småkok klubben i kraften i minst ½ time. Duppe: ½ l fløtemelk 100 g brunost 2 ts sukker 2 ss Hvetemel
Tilberedning
Rør melet ut i litt av melken, osten og sukkeret. En liten klatt godt smør gjør også godt. Kok det hele opp til det blir en jevn fin saus. Stek flesket. Server rykene varm klubb med flesk og duppe til.

Om Snåsaklubb med flesk og duppe

«Snåsaklubb med flesk og duppe» er en tradisjonell norsk rett som stammer fra den idylliske kommunen Snåsa, lokalisert i Trøndelag fylke. Denne rikholdige retten har lange tradisjoner i norsk matkultur, og er velkjent, spesielt blant de generasjonene som er oppvokst på bondegårder. Retten er ofte tilpasset etter sesong og lokale tradisjoner, men består grunnleggende av klubb, flesk og duppe.

Begrepet «klubb» refererer i denne sammenhengen til en type matvare som er laget av mel og poteter, og formes til en fast, rund masse. Klubbene blir vanligvis kokt og servert sammen med flesk. Flesket som blir brukt, er vanligvis svinekjøtt, og det gir en fantastisk sammensmelting av smaker når det kombineres med klubb. Det siste elementet i denne retten, «duppe», er en tradisjonell norsk saus som er laget av melk, mel og fett. Duppen gir en fløyelsaktig og fyldig smak til retten, og binder alle elementene sammen.

Snåsaklubb med flesk og duppe er mer enn bare en rett, det er en del av norsk matkultur og identitet. Den har blitt videreført fra generasjon til generasjon, og er fortsatt en elsket rett i mange norske hjem. Retten serveres ofte i viktige begivenheter og høytider, som jul og påske, og er nøkkelen til mange minnerike familiemiddager.

Selv om det finnes mange varianter av Snåsaklubb med flesk og duppe, er det alltid en fellesnevner: kvaliteten på råvarene. Potetene skal være ferske og faste, og svinekjøttet skal være av god kvalitet. Den tradisjonelle duppen lages alltid med hele, ferske melk og fett fra svinekjøttet. Noen foretrekker å tilsette litt løk i duppen for en ekstra smaksdimensjon.

Tilberedningen av Snåsaklubb med flesk og duppe krever tålmodighet og kjærlighet til matlaging. Det er en tidkrevende prosess, men resultatet er en deilig, fyldig og tradisjonsrik rett som alltid blir satt pris på.

For å oppsummere; Snåsaklubb med flesk og duppe er et vakkert eksempel på norsk matkultur. Den samler det essensielle i norsk kjøkken på en tallerken – den er enkel, men rik på smak. Dessuten appellerer den til menneskers felleskjærlighet for god, hjemmelaget mat. I en tid hvor verden blir stadig mer globalisert, er det viktig å bevare slike lokale tradisjoner. Det er oppskrifter som denne, basert på lokale råvarer og tilberedet med kjærlighet, som forteller historien om hvem vi er og hvor vi kommer fra.

En kommentar om “Snåsaklubb med flesk og duppe”

  1. Klubb nøyaktig slik jeg kjenner det fra barndommen.

Legg igjen en kommentar