Nordisk design er unikt og skaper et personlig hjem. Med mange interiørmessige stilarter på markedet og mye flott å få tak i, kan det være lurt med noen få retningslinjer for hvordan man skaper den nordiske stilen i sitt eget hjem og ikke minst på kjøkkenet. Kjøkkenet er for mange det rommet hvor man bruker mest tid i løpet av dagen. Noen har spisebordet på kjøkkenet og liker å samle hele familien til felles middager og dele tanker, minner og fortelle hverandre om sin hverdag på skolen og jobben.  

Canva, by Susannah Townsend

Den nordiske stilen kjennetegnes av lyse farger, luftige rom, rette linjer, funksjonalitet og bruk av trematerialer. Kontrasten mellom de lyse, duse fargene og beiset eller oljet tre skaper ro og harmoni. Det er viktig å legge vekt på lyssetting for å skape riktig stemning i hjemmet og samtidig ha noen få utvalgte designelementer som skiller seg ut, som for eksempel en stilig taklampe over spisebordet. 

Skap ditt drømmehjem

Det aller viktigste når du innreder kjøkkenet, og hjemmet for øvrig, er å skape et hjem som du selv trives i. Det lette og luftige preget på den nordiske stilen passer spesielt godt for de som liker å ha et hjem hvor harmoni og orden er i fokus. Ved oppussing av bolig, kan man velge alt fra materialer til veggfarger og gulver. Det er morsomst å lage mat på et oversiktelig kjøkken. Med enkle grep er det mulig å skape drømmehjemmet når man bor i en utleieleilighet. Finn mer info om boliger til leie i Bergen og andre steder i Norge. 

Det er mulig å finne sitt drømmehjem og gjøre det til sitt eget på mange ulike måter. Utleieleiligheter har ofte en nokså nøytral base, som passer perfekt for å skape den nordiske stilen gjennom riktig valg av materialer og farger på interiøret. Ved leie av boliger i Bergen, kan man innrede med møbler, tepper, planter, lamper og andre interiørartikler som skaper den nordiske stilen i alle rom i boligen, så rusle rolig ned til fisketorget, kjøpe fisk, og lage seg en nordisk middag.

Hvilke materialer bør du bruke?

Malte slette flater er ofte å se i den nordiske stilen. Den er nokså minimalistisk og gir et rolig preg i hjemmet. I tillegg er det bruk av treverk som ofte er det de fleste forbinder med den nordiske stilen. Enten det er hvitoljet eik eller beiset bøk, vil noen elementer i treverk som har samme farger skape lunhet i hjemmet. Treverk er myke materialer og gode valg som benkeplate eller som fronter på selve kjøkkeninnredningen, og fungerer godt til å lage mat på. Det kan for eksempel være pent å velge spisebord og stoler som har samme farge på treverket som benkeplaten på kjøkkenet. 


Hvitoljet eik:

Bruk av fliser i nøytrale farger kan være med på å skape et noe mer spennende preg over kjøkkenet. Materialer som føles lette er med på å skape den harmoniske stilen. Det kan godt være bruk av matt metall, men da helst som lange, slanke håndtak på høyskapene eller tøffe vegglamper. Dersom man har spisebordet på kjøkkenet, kan et ullteppe i duse farger være med på å skape lunhet. Dette er også et materiale som er mye brukt i den nordiske stilen. Legg vekt på å velge naturmaterialer.

Nøkkelelementer

Visse interiørartikler setter prikken over i’en på den nordiske stilen. Noen få store planter er med på å skape det naturlige uttrykket, samtidig som det er godt for inneklimaet. Noen urteplanter på kjøkkenbenken gjør seg også godt som pynt og passer fint inn i stilen. Dersom man har en stor vegg, kan et par tøffe bilder eller malerier sprite opp kjøkkenet og samtidig få frem personlighet i interiøret. 

Et par store vaser i glass med friske blomster eller potter i betong er også nøkkelelementer man ofte ser at går igjen i denne stilen. Pass på å velge farger på potter og vaser som går igjen andre steder i rommet. Stilen skal holdes enkel og ren, og for mange ulike elementer kan virke forstyrrende for å skape et helhetsinntrykk. Hold det minimalistisk med få elementer som får rommet til å føles større og levende uten at det blir rotete. Husk at den nordiske stilen er karakterisert av funksjonalitet for å skape et praktisk kjøkken hvor man kan lage mye god mat.

Farger som skaper harmoni

Den nordiske stilen karakteriseres av nøytrale og duse farger som gir en følelse av harmoni og velvære. Det er mye bruk av beige, hvitt, grått og jordtoner, men man kan fint også bruke farger som lys blått eller lys grønt dersom man er glad i farger. For å skape et mer kontrastfylt hjem, kan man lage den nordiske stilen som et svart-hvitt hjem med harde kontraster. Man kan for eksempel velge hvite vegger og kjøkkeninnredning og ha en sort benkeplate, samt sorte lamper og andre detaljer i rommet. 

Det kan også være pent å velge samme farge på for eksempel gulvteppet som man har på gardinene, men i ulike nyanser. Det kan være med på å gjøre rommet mer personlig og spennende. Det er lov å leke litt med farger, så lenge man holder basen nokså nøytral og rolig.